Kycklingstroganoff

Jag tycker jättemycket om korvstroganoff och jag har länge tänkt att jag borde prova att göra korvstroganoff fast med kyckling istället för korv. Nu har jag gjort det och det blev jättegott! =)


- Frisésallad, rödbeta, vitkål, majs och machesallad
- Kycklingstroganoff
- Råris

Ingredienser till ca 4 portioner kycklingstroganoff
2 kycklingfiléer
1 gul lök
Matfett till stekning
4 msk tomatpuré
Ca 2-3 dl mjölk
Maizenaredning
Salt och peppar

Gör så här
Skala och hacka löken. Skär de tinade kycklingfiléerna i mindre bitar. Smält matfett i en stekpanna och stek löken och kycklingen i några minuter. Tillsätt tomatpurén och rör om noga. Späd med lagom mängd mjölk och låt stå och puttra en stund. Red med maizena till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.


Mellanmål


♥ Lättfil
♥ Plommonbitar
♥ Granatäpple
♥ Linfrön

Raggmunk


Ingredienser till ca 4 raggmunkar
2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
7-8 potatisar
Matfett till stekning 
(Jag hade också i en råriven moror, vilket ger en fin färg på raggmunkarna)

Gör så här
Mät upp mjöl och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och ägget. Skala potatisen och råriv den, eller riv den fint. Blanda ner potatisen i smeten på en gång, så att den inte mörknar. Grädda smeten som vanliga pannkakor. Servera med till exempel lingonsylt, finrivna morötter och/eller stekt fläsk.

Kladdkaka


En kladdig kladdkaka med granatäpple

Kladdkaka är nog något som nästan alla tycker om, och recept finns det många av. När jag bakar kladdkaka så brukar jag använda det här receptet, vilket jag tycker är ett av de bästa! =)

Tentaplugg

På måndag har vi tenta i Pediatrik (Barnhälsovård). Under kursens gång har vi haft väldigt många olika föreläsningar. Några exempel är övervikt och barnfetma, tillväxtkurvor, förstoppning, barn med neurologiska funktionshinder, celiaki hos barn, inflammatorisk tarmsjukdom hos barn, födoämnesallergi, enteral nutrition, graviditet och amning mm... Just nu känner jag mig lite trött på detta efter att ha pluggat i flera timmar. Men nu ska jag hem till min vän och klasskompis Helena som har matbloggen Matresan. Vi och några klasskompisar ska ut och göra Uppsala osäkert! ;)



Lunch


- Blodpudding
- Lingonsylt
- Kesoblandning: Keso, granatäpple och päronbitar
- Frisésallad, rödbeta och machesallad



Redovisning och fika

Ikväll hade jag några kompisar på besök. Egentligen hade jag tänkt baka något, men efter en dag i skolan med matlagning och redovisning så orkade jag inte det. Istället blev det frukttallrikar, pepparkakor och te. Ganska gott det också! =)


Plommon, apelsinbåtar, blodapelsinbåtar, äppelskivor och honungsmelon

Vi hade som sagt redovisning i skolan. Alla grupper hade fått en patient (påhittad såklart) som hade någon typ av sjukdom eller problem. Uppgiften gick ut på att man skulle komponera ihop en dagsmatsedel för patienten och sedan laga maten och visa för resten av klassen. Jag och Marie hade patienten Abdullah som bland annat är muslim, väldigt kräsen med maten och som har sviktande längd- och viktkurva. Det var en intressant uppgift och väldigt kul att se vad de andra grupperna hade lagat för mat till sina patienter! =)


Onsdagens frukost


♥ Gröt gjord på naturell musli, hela linfrön och kruskakli
♥ Toppad med granatäpple, banan och äpple


[email protected]

På senaste tiden har jag fått kommentarer från flera olika personer som undrar hur man kan nå mig via mail. Om du vill ställa frågor till mig angående dietistutbildningen, mat eller nåt annat så kan du antingen skriva en kommentar, eller (vilket jag tycker är bäst om du har flera och/eller mer omfattande frågor) maila mig på [email protected].

Middag


Lök- och champinjonrisotto
• Stekt kycklingfilé
• Currysås med finhackat äpple
• Röd paprika
• Toppat med lite basilika


Ingredienser för ca 3 portioner risotto
1 gul lök
3 champinjoner
1,5 dl arborioris
1 msk olivolja
4 dl grönsaksbuljong
Salt och peppar

Gör så här
Finhacka löken och hacka svampen i bitar. Fräs löken, svampen och arborioriset i oljan. Värm upp buljongen och häll lite av den över riset. Låt riset suga upp buljongen innan du spär ytterligare. Koka i ca 20 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.


Kvällsfika


Morotsstavar
Gurkstavar

Apelsinbåtar
Päronstavar

Naturell yoghurt att doppa grönsakerna i


Frukost med brödtest


Naturell lättyoghurt med banan, päron, müsli och linfrön
• 2 st Pågen God Form med philadelphiaost, skinka, tomat, paprika, sallad och majs

Pågen God Form är ett nyckelhålsmärkt bröd med 25% fullkorn och 6% kostfiber. De sex första ingredienserna på ingredienslistan (alltså de mest förekommande ingredienserna i brödet) är vetemjöl, vatten, fullkornsvetemjöl, dinkelmjöl, krossade fullkornskärnor av dinkel och surdeg på vete. Det innehåller även gula linfrön och vetegroddar.

Jag tycker att det var goda bröd. Saftiga, mjuka och smakrika. Surdegen ger brödet en lite "syrlig" smak, som jag tycker gjorde bröden goda. Jag provade att rosta ett bröd, vilket blev väldigt gott! Bröden är praktiska att göra dubbelmackor av om man ska på utflykt eller vill ta med sig mackor till skolan/jobbet. Bröden är ganska stora så om man gör en dubbelmacka med matigt pålägg så kan det bli en bra lättare lunch.

En förpackning innehåller sex stycken subs, alltså 12 bröd, och kostar ca 25 kronor.

Brödprovning

Jag sitter med i Pågens Brödpanel, vilket innebär att jag testar och recenserar nya bröd från Pågen. Idag fick jag hem ett paket med dessa bröd...


Finskt Rågbröd
Müsligoda
God form


Recentioner kommer framöver!


Lunch


Paj, grönsaker och keso

Ingredienser till 1 paj
125 gram margarin
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk vatten

Fyllning
1 hackad gul lök
2 dl cannellinibönor
1 dl strimlad vitkål (som jag kokade lite innan så att den skulle vara mjuk)
1 morot (strimlad med potatisskalare)

Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1 msk stark ajvar relish
1 msk coconut sweet chili sauce (som jag skrev om i det här inlägget)
Salt och peppar

Gör så här
Blanda samman alla ingredienser till pajdegen. Arbeta ihop till en fin deg och tryck ut den i en pajform. Låt den stå i kylen medans du förbereder fyllningen och äggstanningen. Hacka löken, strimla vitkålen och moroten. Låt vitkålen ligga i kokande vatten i några minuter. Blanda äggstanningen. Lägg ner fyllningen i pajformen och häll över äggstanningen. Låt stå i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Middag


Ibland känns det som att man inte har någonting i vare sig kylen eller, frysen eller skafferiet och man har ingen aning om vad man ska äta till middag. Då brukar jag koka lite pasta, bulgur eller så och blanda i lite bönor, keso, grönsaker och liknande. Det kan bli en riktigt bra och god måltid! =)

Idag bestod middagen av...
- Fullkornsmakaroner
- Cannellinibönor
- Tomat
- Orange paprika
- Sallad
- Vitkål
- Keso



Mellis


Macka med philadelphiaost, orange paprika och tomat
Macka med lite philadelphiaost, skinka och orange paprika

Plugg

Idag har vi haft en lång skoldag med en flera olika föreläsningar...

Dagens schema såg ut så här:
- Energibehov - patientfall
- Celiaki (glutenintolerans) hos barn
- IBD (inflammatorisk tarmsjukdom) hos barn
- Kostbehandling vid IBD
- Lunch
- Kostbehandling vid celiaki
- Gastrostomier och infarter

Man blir lite seg efter så här många föreläsningar, så det är tur att ämnena är intressanta! =) Imorgon har vi föreläsningar om cancersjukdom hos barn och kostbehandling vid cancer. På eftermiddagen blir det grupparbete! 

                             

Fiberrik spenatpannkaka med äppelkeso

En pannkaksmåltid kan ur näringssynpunkt bli riktigt bra sammansatt, och dessutom väldigt gott! Idag gjorde jag dessa fiberrika spenatpannkakor...


Spenatpannkaka med äppelkeso

Jag utgick från ett vanligt pannkaksrecept, men bytte ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl och vetekli. Jag la också till ca 2 msk linfrön. Jag blandade ner ca 2 dl spenat. Istället för sylt så blandade jag keso, äppelmos, äppelbitar och kanel. Det blev jättegott och mättande! =)



Middag


Lax, risotto och grönsaker

Jag älskar risotto! Denna gång blev det en neutral risotto med lök i. Kolla gärna in tidigare inlägg med risotto: Citronrisotto och Champinjon- och auberginerisotto.

Veckans träning

Veckans träningsschema har sett ut så här:

• Mån - Spinning
• Tis - Bräda
• Ons - Intensivjympa
• Tor - Promenad ca 1,5 timmar
• Fre - Promenad ca 1,5 timmar
• Lör - Vila
• Sön - Vila

Anledningen till de långa promenaderna är att jag har fått punka på cykeln och det tar ca 90 minuter för mig att gå till och från skolan.


Man blir glad av träning! =)


Mellanmål

En ny sorts Risifrutti kommer att finnas i butikerna i vinter (november-mars). Den heter Risifrutti Vintermums och är smaksatt med blåbär, björnbär och kanel. Jag har testat den!


Jag tyckte att Vintermums var helt okej. Kanelsmaken på gröten var dock ganska svår att urskilja, speciellt när man blandade sylten med gröten. Sylten tyckte jag var god, björnbär och blåbär blev en bra blandning. Ett helt okej mellanmål om man har bråttom och vill köpa något färdigt. Dock föredrar jag att göra eget mellis, vilket oftast både blir billigare och godare (och nyttigare)!



En förpackning innehåller 228 kcal. Risifrutti är ju tänkt att man ska äta som ett mellanmål, så jag tänkte att det kan vara lite intressant att jämföra energiinnehållet i en förpackning Risifrutti med energiinnehållet i andra typer av mellanmål...

Följande 6 olika mellanmål innehåller var för sig ungefär 228-230 kcal

1 förpackning Risifrutti Vintermums


1 äggmacka med kaviar (5 gram lättmargarin, 1 osötat rågbröd med 9% fibrer, 1 kokt ägg och 8 gram kaviar)
Ett halvt äpple


2 dl naturell lättyoghurt med 1 dl musli


1,5 dl nyponsoppa, 1 ostsmörgås med paprika (5 gram lättmargarin, 1 osötat rågbröd med 9% fibrer, 2 ostskivor med 17% fett och 2 skivor röd paprika) 


Fruktsallad gjord på en halv banan, ett halvt päron, ett halvt äpple, en hel kiwi och en halv apelsin. Toppad med 1 dl naturell yoghurt med 3% fett


1 knäckebröd (Wasa Sport) med philadelphiaost och 2 skivor röd paprika
1 knäckebröd (Wasa Sport) med 2 skivor kalkonkött och 2 tomatskivor
1 päron


Lördagens frukost


Gröt gjord på Frebacos ekologiska "Råg & Havre"
Toppad med sötmandlar, äpple, päron, banan och hela linfrön



Kvällssnacks


Morot, gurka och röd paprika. Dippsås gjord på gräddfil, vitlök, salt och peppar.
Gott! =)


Intervju!

Jag har blivit intervjuad av Therese som har bloggen Spark i baken.
Kolla in mina svar HÄR! =)


Mellis


Jag gillar verkligen mellanmål. Det går att göra väldigt gott och så tycker jag att det är ett bra sätt att få i sig livsmedel som frukt, bär, mejeriprodukter, nötter, frön och grönsaker. Detta mellis åt jag ca två timmar ett intensivpass på Friskis & Svettis. Jag tyckte att det var ett lagom mellanmål att äta ett par timmar innan ett ganska tufft pass. Efter passet åt jag en "riktig" måltid.

Mellis:
• Lättfil med musli, sötmandel, passionsfrukt, banan, äpple, solrosfrön, hela linfrön och torkade aprikoser
• Smörgås med philadelphiaost, skinka, tomat och avokado

Lunch


- Fullkornsnudlar
- Böngroddar
- Lax
- Majs
- Tomat
- Gräddfil blandat med Sweet chili-sås med kokossmak ("Coconut sweet chili sauce" från Santa Maria)

Så här skriver Santa Maria om Coconut sweet chili-såsen:
"En sweet chilisauce med tydlig sötma från kokos. Hetta från chili och syrlighet från Kaffir Lime. Kan användas som woksauce, smaksättare vid asiatisk matlagning och/eller bordskrydda. Mycket god till efterrätter!"



Grupparbete

Som jag skrev i ett inlägg förra veckan, så läser vi just nu pediatrik, alltså hälsa och sjukdomar hos barn. Som de flesta kurser innehåller även denna grupparbeten. Jag och min klasskompis Marie har ett patienfall som vi ska jobba med. Det handlar om Abdullah som är 5 år och som lever i en muslimsk familj.

Abdullah är väldigt kräsen när det gäller mat och det är inte många livsmedel han gillar. Han tycker inte om kött och frukt, men juice och pannkakor går bra. Han utreds för sviktande vikt- och längdutveckling.

Så nu är det våran uppgift att utarbeta en dagsmatsedel för Abdullah med lämpliga livsmedel och förslag på hur man kan hantera situationen. Sedan ska vi laga maten för att visa för resten av klassen hur en bra matdag för Abdullah skulle kunna se ut.

Den mat som muslimer anser vara tillåten att äta kallas Halal och förbjuden mat kallas Haram. Exempel på Haram är griskött och grisfett, blodmat, kött av rovdjur och fisk utan fjäll. Många muslimer äter bara "halalslaktat" kött. Allt detta måste jag och Marie ta hänsyn till, eftersom Abdullahs familj är muslimer.

Det ska bli kul att jobba med den här uppgiften och också att se hur de andra grupperna har tänkt kring sina patienter! =)


Bild från Google

Fisktips!


Varm fiskbullesallad med matvete

- Matvete
- Fiskbullar
- Frisésallad
- Machesallad
- Majs
- Kokta morötter
- Tomat
- Äpple
- Fetaost

Det rekommenderas att man ska äta fisk 2-3 gånger i veckan. Många tycker att det kan vara lite knepigt att äta fisk så pass ofta, så tips på hur man kan variera fiskmåltider är alltid bra! Att använda fiskbullar i buljong och göra en sallad på fungerar jättebra tycker jag! Värm bara fiskbullarna i mikron och blanda sedan en god sallad och tillsätt fiskbullarna.


Lunch på lite av varje


Matvete och riven rödbeta som fick koka tillsammans i ca 10 minuter
Kikärtor
Kokt ägg
Broccoli
Tomat
Keso
Fetaost

Smakrik kycklinggryta


En mycket god och smakrik kycklinggrya, toppad med fetaost och serverad med fullkornsbulgur och tomat

Ingredienser (till ca 4 portioner)
1 kycklingfilé
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 burk kidneybönor
1 dl majs
2 dl broccoli
1 dl spenat
5 st hackade torkade aprikoser
2 dl creme fraiche
1 msk stark ajvar relish
2 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
Salt
Svartpeppar
Paprikakrydda
Kanel
Curry


Gör så här
Riv morötterna i strimlor med en potatisskalare. Finhacka vitlöken. Fräs morötter och vitlök i lite olivolja i någon minut. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i lite olivolja i några minuter. Lägg i kycklingen, morötterna och vitlöken i en stor gryta. Lägg även i broccoli, spenat, kidneybönor, majs och de hackade torkade aprikoserna. Rör ner creme fraiche, krossade tomater, tomatpuré och ajvar relish. Smaka av med kryddorna. Låt stå och puttra på låg värme i ca 5-10 minuter.



Som student måste man tänka extra mycket på att vara ekonomisk. Detta gäller självklart också när det kommer till maten. Om jag ska laga en rätt med till exempel kyckling (animaliskt protein), så brukar jag även lägga till exempelvis bönor (vegetabiliskt protein). Det vegetabiliska proteinet är billigare än det animaliska och dessutom ett ur näringssynpunkt väldigt bra protein. Så av en enda kycklingfilé kunde jag göra 4 ganska stora portioner med lagom mängd protein, eftersom jag la till en burk kidneybönor.

Ny kurs

Idag började vi en ny kurs. De heter "Dietetik och klinisk nutrition 1: Pediatrik, geriatrik, nutritionsstatus". Första delen handlar om pediatrik, alltså hälsa och sjukdomar hos barn. Idag hade vi en föreläsning om vad man ska tänka på när det gäller kosten när man är gravid och när man ammar. Vi hade även en föreläsning om barndietistens roll och en rundvandring på barnsjukhuset här i Uppsala. Imorgon ska vi prata om barnets oralmotoriska utveckling. Kursen verkar jätteintressant och jag ser fram emot de kommande veckorna! =)



Pediatrik handlar om hälsa och sjukdomar hos barn
(Bild tagen från Google)


Mellanmål


Glöm inte att man äter med ögat också! =)

♦ Vindruvor
♦ Sötmandel
♦ Torkade aprikoser
♦ Keso
♦ Äpple
♦ Banan
♦ Russin
♦ Päron
♦ Solrosfrön
♦ Kanel


Mums!


Träning

Jag älskar att träna! Att få röra kroppen till musik, ta ut sig fullständigt, bli svettig, röd i ansiktet... Det är bland det bästa som finns! :D Träning för mig är som en slags meditation. Jag går liksom upp i musiken och fokuserar helt på nuet. Att träning dessutom leder till att man blir stark, pigg, frisk och så vidare är ju en jättebra bonus! ;)

Så här löd min hyllning till träning när jag för något år sedan deltod i, och faktiskt vann (!), en tävling hos Therese på hennes blogg Spark i baken.

”Det är enkelt; träning är så fruktanvärt roligt! När man sitter genomblöt av svett på spinningcykeln och känner att man blir ett med den pumpande musiken. När man dansar till världens bästa låt och känner att man är helt slut, men ändå kan fortstätta och fortsätta bara för att det är så roligt. När man glömmer tid och rum och går upp helt i rörelserna. När man glömmer att man har tenta dagen efter och vet att det var något innan passet som gjorde en lite nere, men man vet inte längre vad det var. När man går ut från salen, illröd i ansiktet och har den fulaste frisyren, men med världens bästa känsla i kroppen.. DÅ! Då, vet man att man LEVER!! Det är dessa känslor som motiverar mig och som gör att jag har svåååårt att hålla mig borta från träningen, hur mycket jag än vet att jag borde plugga eller göra nåt annat!”



Denna vecka har mitt träningsschema sett ut så här: (bortsett från vardagsmotion i form av till exempel cykelåkande och promenader)

• Måndag - Bräda
• Tisdag - Spinning
• Onsdag - Vila
• Torsdag - Vila
• Fredag - Spinning
• Lördag- Intensivjympa
• Söndag - Medeljympa

Tidigare har jag gått ganska mycket på yoga och bodybalance, vilket jag tycker jättemycket om. Det känns skönt att balansera upp den lite tyngre träningen med något lugnare. Tyvärr så är inte utbudet av såna här typer av pass så stort där jag tränar just nu.

HUR TRÄNAR DU?