Årets första brödbak!


Goda havrerutor med rågsikt

Ingredienser
50 gram jäst
6 dl mjölk
2 msk olivolja
2 msk brunt farinsocker
1 msk salt
2 dl fiberhavregryn (+ 0,5 dl till garnering)
1 liter rågsikt
4 dl vetemjöl special

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farinsocker, salt, havregryn, rågsikt och 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord med resten av mjölet. Tryck ut degen i en långpanna (smörj plåten väl eller använd bakplåtspapper). Skär degen i rutor och nagga den med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.


Näringsberäkning
100 gram av detta bröd innhåller...
224 kcal
6,9 gram protein
3,4 gram fett
40,9 gram kolhydrater (varav 1 gram sackaros)
2,9 gram fibrer

Kommentarer
Postat av: Rebecca

hur många bröd blir det? eller bullar kanske ;)

2010-01-09 @ 19:19:07
URL: http://rebeccacecilia.blogg.se/
Postat av: Filibabba

Rebecca - det blir 1 plåt, sen beror det på hur stora väljer att göra bullarna.. för mig blev det kanske 20 st eller så :)

2010-01-09 @ 19:37:27
URL: http://filibabba.blogg.se/
Postat av: jens

Vad fina dom blev!

2010-01-10 @ 18:37:10
Postat av: Drusko

Härligt med nybakat, hembakat bröd!

2010-01-11 @ 07:38:29
Postat av: Jenna

Här pågår oxå årets första brödbak nu! :) har längtat efter mina egna favoritbröd men inte hunnit slå tag i saken förrän nu. Funderar oxå på att göra en näringsberäkning på mitt favvobröd för att se hur näringsvärdena egentligen ser ut :)

2010-01-11 @ 17:22:19
URL: http://jennas.blogg.se/
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

Det där ser jättegott ut, blir riktig baksugen nu!:) /Karin

2010-01-11 @ 19:46:48
URL: http://bevemyrs.blogg.se/
Postat av: AMANDA FALK

vad gott :D mumsigt med färskt!

Ha en mysig kväll!

2010-01-11 @ 20:53:58
URL: http://amandajosefine.blogg.se/
Postat av: Emma

Påminner mycket om det bröd som jag testade här om dan, fast detta såg aningen luftigare ut, kanske testar nästa gång:)

Postat av: Karin

Låter som ett supergott bröd! Måste prövas :-)

2010-01-12 @ 13:45:54
URL: http://ensmakavkarin.wordpress.com
Postat av: Madelene

Hej - gillar din blogg! Vad anser du om dinkelmjöl, använder du det ofta?

2010-01-14 @ 06:28:18
Postat av: Maja

Passar de om man följer en GI diet?

2010-01-14 @ 10:20:30
Postat av: Anonym

Så himla gott bröd !

2012-03-25 @ 12:36:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback