Årets första brödbak!
Goda havrerutor med rågsikt
Ingredienser
50 gram jäst
6 dl mjölk
2 msk olivolja
2 msk brunt farinsocker
1 msk salt
2 dl fiberhavregryn (+ 0,5 dl till garnering)
1 liter rågsikt
4 dl vetemjöl special
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farinsocker, salt, havregryn, rågsikt och 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord med resten av mjölet. Tryck ut degen i en långpanna (smörj plåten väl eller använd bakplåtspapper). Skär degen i rutor och nagga den med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.
Näringsberäkning
100 gram av detta bröd innhåller...
224 kcal
6,9 gram protein
3,4 gram fett
40,9 gram kolhydrater (varav 1 gram sackaros)
2,9 gram fibrer
hur många bröd blir det? eller bullar kanske ;)
Rebecca - det blir 1 plåt, sen beror det på hur stora väljer att göra bullarna.. för mig blev det kanske 20 st eller så :)
Vad fina dom blev!
Härligt med nybakat, hembakat bröd!
Här pågår oxå årets första brödbak nu! :) har längtat efter mina egna favoritbröd men inte hunnit slå tag i saken förrän nu. Funderar oxå på att göra en näringsberäkning på mitt favvobröd för att se hur näringsvärdena egentligen ser ut :)
Det där ser jättegott ut, blir riktig baksugen nu!:) /Karin
vad gott :D mumsigt med färskt!
Ha en mysig kväll!
Påminner mycket om det bröd som jag testade här om dan, fast detta såg aningen luftigare ut, kanske testar nästa gång:)
Låter som ett supergott bröd! Måste prövas :-)
Hej - gillar din blogg! Vad anser du om dinkelmjöl, använder du det ofta?
Passar de om man följer en GI diet?
Så himla gott bröd !