Brödbak!
Ingredienser till 1 limpa
25 gram jäst
0,5 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
1 dl hela linfön
1 dl krossade linfrön
0,5 dl pumpakärnor
1 dl naturell lättyoghurt
1,5 dl minimjölk
1 dl rågmjöl
Ca 6-8 dl vetemjöl
Gör så här
Smula ner jästen i det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig. Rör ner olja, salt, honung, linfrö, pumpakärnor, yoghurt och mjölk. Blanda om noga. Ha i råg- och vetemjölet. Knåda noga tills du får en fin deg som släpper från bunken. Låt den jäsa i ca 1 timme. Ta upp degen ur bunken och forma den till en limpa. Lägg den i en brödform och låt jäsa ytterligare ca 20 minuter. Grädda i ugnen; 175 grader i ca 30-35 minuter.
Näringsberäkning
100 gram av detta bröd innehåller
294 kcal (kilokalorier)
10,1 gram protein
12,1 gram fett
35,9 gram kolhydrater
Att energiinnehållet i detta bröd blir lite högre, om man jämför med till exempel detta bröd, beror främst på mängden fett. Den största andelen fett i detta bröd kommer från linfrönen, olivoljan och pumpakärnorna. Dock är fettet i dessa livsmedel bra och nyttigt fett!
Sammanfattningsvis så blev detta bröd mycket gott och saftigt och dessutom enligt mig nyttigt och mättande!
Kommentarer
Postat av: Helena
Vad snyggt det blev! Vi ses alldeles strax i skolan :)
Postat av: mirran
Gott med hembakat!
Postat av: Jessica
Mums, vad gott brödet ser ut, borde verkligen ta mig i kragen igen så jag får bakat lite bröd, så mycket godare med hemmmabakat.
Ha det bra!
Postat av: filip
ser trevligt ut.
Postat av: madde
hej! tänkte höra hur du räknar ut näringsvärden i bröden du bakar? Har du något speciellt program till det? måste även säga att jag gillar din blogg skarpt!
Trackback