Focaccia
Igår skrev vi dietistutbildnigens sista tenta och för att fira det träffades vi och grillade. Alla tog med något som alla fick äta av. Jag tog med focaccia...
Ingredienser till 1 plåt (ca 15 små bröd)
25 gram jäst
3,5 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk rosmarin
Ca 8 dl vetemjöl special
Olivolja till pensling
Ca 10 svarta oliver
Ca 2 tsk flingsalt
Gör så här
Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivoljan, salt, rosmarin och lite mjöl i taget. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Platta ut den på en plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter. Pensla olivolja på brödet. Hacka oliverna och tryck ner dem i brödet. Strö över lite salt. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt sedan brödet svalna och skär upp det i mindre bröd.
är detta ett "nyttigt" bröd? :P haha.. kanske jätte dum fråga....!
Focaccia funkar alltid! :)
Rosmarin i bröd verkar jättegott!
går de bra att frysa in? vi ska ha grillknytis på jobbet o alla tar med eget kött men sen ngt att dela på..
Linda/Pindus - Jag har faktiskt aldrig testat att frysa in focaccia, men jag tror att det ska funka bra!
Hej, nu ska jag själv prova att baka din goda focaccia. Men vilekn temp ska man ha ugnen på? JAg testar mig fram :)
Kristina - Vad kul att du testar att baka dom! Hm..vad dumt att jag har glömt att skriva temperaturen, jag kommer tyvärr inte ihåg den.. Men hoppas att de blev bra iaf! Och hoppas att allt är bra med dig och att du har en fin sommar och trivs på jobbet!:) KRAM!
200 grader, långt ner i ugnen =)