Kroppkakor
Jag tycker att det är roligt att testa att laga nya maträtter som man aldrig har gjort förut, så igår lagade jag kroppkakor för första gången. Det tog lite tid och var lite omständigt, men det är kul att ha testat och det blev ett ganska bra resultat! =)
Det finns olika varianter av kroppkakor. Blekingekroppkakan, den öländska och den småländska kroppkakan. Den öländska kroppkakan görs på råriven potatis, medan småländska kroppkakor och blekingekroppkakor tillagas på kokt, mosad potatis.
Kroppkakorna fylls med fläsk och lök. Som tillbehör brukar man ha skirat smör och lingonsylt.
Ingredienser (för 4 personer)
1 kg oskalad potatis
300 gram rimmat fläsk
1 gul lök
0,5 tsk krossad kryddpeppar
1 ägg
3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna med
Salt
Gör så här
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna.
Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken.
Fräs fläsk och lök, krydda med kryddpeppar. Låt blandningen svalna.
Skala och pressa potatisen. Blanda samman ägg, 1 tsk salt och mjöl med potatisen. Var försiktig så att du inte arbetar degen för länge.
Forma degen till en decimetertjock rulle och dela den i ca 8 delar.
Mjöla dina händer och platta ut en av delarna av potatisblandningen i handen, så att den blir ca 2 cm tjock. Lägg lite fläsk och lök i mitten av kakan, vik ihop och forma till en boll.
Koka upp saltat vatten. Lägg i kroppkakorna och låt de sjuda i ca 10 minuter efter det att de har flutit upp till ytan.
Receptet kommer från boken "Hela Sveriges Husman", som jag för övrigt tycker är en mycket bra kokbok! =)
Jag serverade med lingonsylt och sockerärtor
Hej
Jag hittade precis hit till dig blogg igår och tycker den är suverän. En sak som jag hade tyckt vart lite kul var om det stod med på ett ungeför hur mycket kalorier det är i varje maträtt.Jag förstår att det kan vara svårt att beräkna allt men på ett ungeför hade varit trevligt.
Mvh Jennifer
Fina kroppkakor. Blev sugen att testa själv.
Men passade det verkligen med sockerärter till. Jag får rysningar bara jag tänker på det. Men jag kanske är lite konstig. ;)
Åh så gott! Kroppkakor är det bästa jag vet. Men de ska definitivt ätas med skirat smör till, underbart gott :)
Den här bloggen är bara sååå bra. :)
Här ha du lagat min favoriträtt, älskar kroppkakor, är ju det bästa som finns..
Måste nog unna mig lite kroppkakor nån dag här framöver..
Trevlig helg
Vad fina dom blev =)
haha jag ser att du lagar komplicerade maträtter också?! Jag har städat väldigt mycket och tränat väldigt mycket... undra vad det kan bero på.. men nu vart du väl färdig med tentan? Jag har lite kvar fortfarande.
Kanske skulle jag våga mig på kroppkakor igen :P När jag var liten aå avskydde jag dem av ngn anledning. Förmodligen så fick jag för mig det efter ngn gång då de var mindre goda. Kanske är det dags att ge smaklökarna en utmaning igen :)
vad duktig du är och vilket tålamod :)
tyckte du att det var en "tung" mat att äta, alltså att man känner sig stinn om du förstår vad jag menar, en del upplever ju kroppkakor så.
du får ha en bra helg! kram
du ligger nu under mina favorit-bloggar att läsa. =)
tack för bra bloggande!massa inspiration..kramar!
tack för bra bloggande!massa inspiration..kramar!
Det ser ju jättegott ut!
Jag ÄLSKAR kroppkakor, det är verkligen supergott!