Juliga tips
Här kommer tre tips på mellanmål och fika,
som är både goda och julinspirerade...
Pepparkaksfil är superenkelt att göra och jättegott! Blanda samman pepparkakskryddor (nejlika, ingefära, kardemumma och kanel) och rör ner dem i en skål fil!
Kanel- och lingonkaka
Ingredienser till en kaka (ca 8-10 bitar)
Skal
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 gram smör
1 äggula
Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Gör så här
Blanda ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll den i pajformen. Grädda på nedersta falsen ca 40 min. Låt kakan kallna. Garnera med lingon och sikta över florsocker vid serveringen.
Fruktkaka
Ingredienser till 1 fruktkaka
3 ägg
2 dl socker
1 burk (250 gram) kesella
Rivet skal av 1 apelsin
2 dl russin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl hackad sötmandel
Ca 75 gram hackad blockchoklad
Gör så här
Smörj och bröa en avlång bakform. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner kesellan och apelsinskalet. Blanda samman russin, mjöl och bakpulver. Rör ner detta, och mandeln och chokladen, i ägg- och sockerblandningen. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i 175 grader i ca 45-50 minuter. Låt kakan svalna i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt den kallna övertäckt eller under formen.
mmm vilka goda recept!
Åh, kanel och lingonkakan lät jättegod! Ser saftig ut!