Baktankar
Nu på söndag är det ju första advent och då är det ju alltid kul att baka lite! Jag är sugen på lussebullar, men jag är också lite sugen på att baka nåt lite annorlunda, men som ändå är "juligt"... Har ni nåt förslag? De här lussebullarna bakade jag i alla fall förra julen och vad jag minns så blev de goda! :)
Ingredienser för ca 50 st (ganska små) lussebullar
1 gram (2 paket) saffran
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
0,5-1 tsk salt
1,5 dl socker eller vit sirap
1 ägg
Ca 15-16 dl vetemjöl
Till pensling och garnering
1-2 uppvispade ägg
Russin
Gör så här
Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker/sirap, saffran och ägg. Blanda i mjölet. Blanda ihop till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Forma till bullar i valfri form (eller gör längder eller kransar). Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt de återigen jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Tryck ner russinen i bullarna och pensla de med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen, på 225-250 grader i ca 5-10 minuter.
Lussebullar är ju asgott men ett annat hett tips är :
morotskaka där du byter ut morot mot 3 dl rivet äpple, tar 1 msk pepparkakskryddor ist för kanel och dekorerar glasyren med lätt upptinade (frysta) lingon. Väldigt gott och vackert!
Ha det gott!
Kram Hanna
ps. missa inte matvetts adventskalender som drar igång på söndag .jultips lovas ;)
Jag tänkte ge mig på att baka skurna pepparkakor i helgen. Mammas recept som jag tycker blir väldigt goda. =) Nästan som vanliga pepparkakor men man slipper kavla ut degen (så det går fort) och så innehåller de hackad mandel. =)
Ett hett tips är Leilas saffransskorpor, gott och juligt med saffran men ändå inte lussebullar;)
Saffranscupcakes med fina formar! =D
Mums så gott det skulle vara med saffrans bulle :)
Ja VÄLDIGT söta, men väldigt goda också. Gott när de är varma/rostade!
hoppas du har en fin torsdag!
Nami
Ska bakas i helg!!
Mums, håller just på och bakar såna. Samma recept, fast med kesella kvarg istället för ägg i degen. :)
"Filkaka" ungefär som mjukpepparkaka.
7½dl fil
6dl socker
1msk bikarbonat
150g smält smör
1msk kanel
1msk nejlikor
2msk lingonsylt
9dl vetemjöl
Blanda de torra ingredienserna. Sedan blanda ner de övriga av ingredienserna. Gräddas i smord långpanna. Mitten i ugnen 15-20min i 175-200grader.
Super enkelt och himla gott!
Vi brukar gora bulldeg, precis som nar man gor kanelbullar, men sa har man saffran och russin i degen ocksa, och som fyllning brer man ut smor och mandelmassa istallet for socker, smor och kanel.
Havregodis är supersmarrigt! :D
2dl havregryn
1/2 dl sesamfrön
100g smör
1/2 dl socker
1/2dl ljus sirap
2msk kakao
1 dl rostade cashewnötter
2 msk kokos
rosta havregryn lätt i en torr het
stekpanna.Ta upp grynen.Rosta sesamfrön lätt,lägg i smör & låt det smälta.Rör i socker,sirap,& kakao.Låt allt koka någon min.Grovhacka nötterna.rör i nötter o havregryn. Häll ut smeten i en aluminiumform ca 10x17 cm.Strö kokos över stelna i kylen.Skär i bitar.
Går supersnabbt att göra!