Skållat morotsbröd
Det var längesen jag bakade matbröd, så idag kände jag att det var dags. Det blev ett skållat morotsbröd. Det är ett bröd jag brukar baka lite då och då, eftersom det blir så saftigt och gott.
Ingredienser till ca 16 st bröd (eller 32 om man skär dem mitt itu)
7,5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
2 morötter
1 paket jäst (50 gram)
2 msk flytande margarin
1 dl hela linfrön
1 msk salt
Ca 9-10 dl vetemjöl
Gör så här
Koka upp vattnet och häll det över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarm temperatur, 37°C. Skala och riv morötterna fint på rivjärn. Smula ner jästen i det skållade grahamsmjölet och rör tills den löst sig. Tillsätt morötter, flytande margarin, linfrön, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över degen och låt jäsa ca 40 min. Stjälp upp degen i en väl smord långpanna (eller på bakplåtspapper). Platta ut den med mjölad hand och nagga degen med en gaffel. Skär degen med en bakskrapa i rutor. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 225°C, ca 20 min. Låt brödet kallna innan det bryts/skärs i rutor.
hej! jag tänkte bara fråga vad du gör nu i sommar? jobbat du eller är du ledig?
ja, den var inte tokig!
gott bröd det ser ut att vara, synd att jag är sämst på att baka bröd, haha
Har också igång brödbak just nu, surdegsbröd. Morötter i verkar gott, det har jag aldrig testat.
Hej! Märkte nyss att du bytt din header. Jag är kanske lite sen men jag måste säga att den här nya är mycket fin! Ha en bra dag. Kram.
Hej! Märkte nyss att du bytt din header. Jag är kanske lite sen men jag måste säga att den här nya är mycket fin! Ha en bra dag. Kram.
Låter jättegott och ser ut att vara väldigt gott också. :-) Jag sparar receptet på en gång, för det här vill jag baka!
De ser ljuvligt goda ut! Hade väldig lust att baka dem imorse, men hade ingen jäst hemma... "/
Sånna här ska jag baka! Men tror du det funkar med solrosfrön istället för linfrön?
Sånna här ska jag baka! Men tror du det funkar med solrosfrön istället för linfrön?
Johanna - Ja, det funkar nog jättebra med solrosfrön!
Hiya, nice day.. Your article is extremely impressive. I never considered that it was feasible to accomplish something like that until after I looked over your post.
Hej! Tack för en bra blogg! Detta brödet är nu i min ugn. :) Men en fråga ang. skållningen. Varför ska man göra det..?
Mitt absoluta favoritbrödrecept ! Bakar det ofta, så saftigt, gott och lättbakat. Tack för detta receptet!