Tankar om kost och hälsa...

Jag har precis tittat på ett avsnitt av programmet Doktor Åsa, som handlar om förhållandet mellan mat och hälsa. Det var ett bra program på många sätt, men jag kom att tänka på en del saker. När det pratas om kost i medierna idag så är allt svart eller vitt. Antingen hyllar man ett livsmedel till skyarna, eller så förkastar man det helt så att folk tror att det är rent farligt att äta det. Ibland finns artiklar i tidningar med rubriker som "De 10 nyttigaste livsmedlen". Detta är jag väldigt skeptisk mot. I programmet pratar de om olika livsmedel som kan skydda mot sjukdomar som diabetes, cancer, synnedsättning, depression, hjärt- och kärlsjukdomar mm. Exempelvis säger de att tomat skyddar mot prostatacancer och rynkor, att vindruvor skyddar mot högt blodtryck och bröstcancer och att spenat skyddar mot synnedsättning. Självklart stämmer detta till viss del, eftersom dessa livsmedel innehåller otroligt mycket nyttiga ämnen. Det jag är skeptisk mot är att man fokuserar på och hyllar enskilda livdmedel så mycket och så ofta idag. Detta tar fokus från den ännu viktigare aspekten; att det viktigaste av allt inte är vilka enskilda livsmedel man äter, utan att man har en varierad och sund kosthållning som man trivs med och som man kan hålla livet ut. Att koppla en sån allvarlig och komplex sjukdom som cancer till ett enda livsmedel tror jag inte på.

                                   

Som ett exempel kan man ta att alla vet att frukt är nyttigt för oss. Vissa "experter" hävdar till och med att vi kan äta frukt i obegränsade mängder. Det man kanske inte tänker på är att dem stora mängden frukt då tar plats för annan mat som vi också behöver. Om man till exempel skulle äta 10 st frukter varje dag så skulle man kanske inte orka äta lika mycket till lunch och/eller middag, vilket gör att man går miste om andra livsmedel som fisk, kött, bröd, mejeriprodukter osv. Det viktiga är alltså att ha en balans och att äta en varierad kost! Om man vill undvika sjukdomar som diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar osv, så bör man fokusera på helhetenHur ser ditt kostintag ut de flesta dagar i veckan? Äter du en varierad kost? Känner du dig lagom mätt efter en måltid? Är du fysiskt aktiv? Har du ett sunt förhållande till mat? Ha gärna matcirkeln och tallriksmodellen i bakhuvudet och lyssna gärna till allmänna råd från Livsmedelsverket. Få inte dåligt samvete om du äter en bulle på fikat, eftersom det är helheten som räknas.

När man säger till folk att man pluggar till dietist får man ofta frågan om ett speciellt livsmedel eller maträtt är nyttigt eller inte. Jag brukar undvika att svara bara ja eller nej på såna här frågor, eftersom jag inte vet hur personen äter i övrigt. En fråga som inte är alltför ovanlig kan vara denna: "Är det dåligt att äta smaksatt yoghurt som innehåller tillsatt socker till frukost?" Om personen verkligen inte tycker om yoghurt utan socker så tycker jag att han/hon ska välja den med socker, men kanske begränsa sitt intag en aning. Det är bättre att äta yoghurt med socker än ingenting till frukost! Men om personen utan problem kan tänka sig att välja en yoghurt utan tillsatt socker, så är det ett nyttigare alternativ.

                                                       
I programmet tar de också upp att man över huvud taget inte ska äta vitt bröd och socker. Jag håller med om att man ska begränsa sitt intag av socker och att man hellre ska välja ett grövre bröd än vitt bröd. Dock kan det ju faktiskt till exempel vara så att det enda en person kan tänka sig att äta till frukost är just vitt bröd. Då anser jag att det är bättre för honom eller henne att äta vitt bröd än ingenting alls. Angående socker bör detta som sagt begränsas, men jag tycker inte att man ska undvika det helt. Ibland måste man faktiskt få unna sig något sött! Följderna med att gå ut och säga att man ska undvika ett livsmedel helt och hållet är att man ger folk dåligt samvete och gör att människor känner sig dåliga och omdömeslösa. Jag tycker inte att mat över huvud taget ska vara förknippat med olustkänslor och dåligt samvete.

Jag tycker att de i programmet ändå poängterade ganska tydligt just detta som jag har tagit upp; att variation och balans är det allra bästa och att enskila livsmedel inte löser några problem.

Mat ska inte vara förknippat med förbud och dåligt samvete, utan med positiva känslor, glädje och välbehag! Några nyckelord tycker jag är: Balans, variation, sunt förnuft och matglädje! :D

        

Allmänna råd från Livsmedelsverket som för vissa (men kanske inte för alla) är bra att ha i åtanke:
  • Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.
  • Ät bröd till varje måltid, gärna fullkornsbröd.
  • Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
  • Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
  • Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.


 

Matcirkeln och tallriksmodellen


Kommentarer
Postat av: Mikaela

jättebra skrivit, håller med :)

2009-05-02 @ 13:52:07
URL: http://mymica.blogg.se/Iheartgreen
Postat av: Anonym

Riktigt intressant att läsa. Och du skriver väldigt bra. :)

2009-05-02 @ 14:56:51
URL: http://metrobloggen.se/sweetpee
Postat av: Cattis

Sunda tankar! Precis så det ska vara!

2009-05-02 @ 15:33:37
URL: http://kaktuuus.blogg.se/
Postat av: Edit

En härlig inställning och ett bra inlägg! Det behövs mer av sånt här idag när både forskare och kvällsblaskor bara spyr ut information och tvistar mot varandra. Det gör att man känner sig osäker över saker som man egentligen inte ska oroa sig över, för äter man varierat och med måtta så blir man varken fet eller missar näringsämnen!

2009-05-02 @ 17:43:18
URL: http://cykelutflyktochpastasallad.blogg.se/
Postat av: sandra

intressant blogg om mat och hälsa!!:D

kolla gärna in min om du vill ha svar på frågor om träning och hälsa?:D

2009-05-02 @ 17:51:49
URL: http://fitnesswork.blogg.se/
Postat av: Hannah

Jag håller verkligen med dig! :) Balans är det bästa.

2009-05-02 @ 17:52:32
URL: http://uglies.blogg.se/
Postat av: Emma

Bra skrivet! Jag brukar säga till mina elever i hemkunskapen att ät lite av mycket

2009-05-02 @ 18:12:17
URL: http://lifeasemmaknowit.blogg.se/
Postat av: Barbro S

Jag håller helt och hållet med dig om allt. Äter nog ganska sunt, märker jag, men så blir det ofta choklad dessutom. Går nog inte att vara supersund, tror jag, fast det menade du ju inte heller, eller?

2009-05-02 @ 18:28:44
URL: http://konstbarbro.blogg.se/
Postat av: Natasha

Bra skrivet!

2009-05-02 @ 18:44:42
URL: http://www.natashasblogg.se/
Postat av: Tess

Kost är väldigt individuellt så istället för att lyssna på generella idéer tycker jag folk ska lägga upp en egen kostplan. Bra att du tar upp det! En del har snabbare ämnesomsättning än andra och en del har känsliga magar, en del väljer vegetarisk kost och så vidare. Själv så letar jag efter riktigt socker i produkter för att jag vill undvika "fejk-socker" (tillsatser) som är mer onyttigt. Men man ska självklart inte hälla i sig socker :-) Sedan så kan jag inte äta fiberrika och grova saker (t.ex. om bröd är det) för jag har IBS (mag-tarmbesvär) och det förvärrar mitt tillstånd.

2009-05-02 @ 18:53:08
URL: http://highlandertess.blogg.se/
Postat av: Marie

Aa! Vilket bra inlägg :D

2009-05-02 @ 18:55:52
URL: http://missmarissa.blogg.se/
Postat av: Billy

Såg också programmet..

Håller helt klart med dig om att varierat är det bästa, man ska inte låsa sig vid vissa livsmedel då vi behöver lite av varje.

2009-05-02 @ 18:59:49
URL: http://rubyred.blogg.se/
Postat av: Fotofix

Hoppas du har en fortsatt trevlig dag :)

Kolla gärna in min fotoblogg, har just nu en fototävling som alla kan delta i.

http://fotofix.blogg.se/tavlingar/

2009-05-02 @ 19:02:20
URL: http://fotofix.blogg.se/
Postat av: emelie

Jag håller med! Jag tror benhårt på varierade och regelbundna måltider. Och lagom med motion. Då mår man nog som bäst!

2009-05-02 @ 19:53:15
URL: http://emeliesbabbel.blogg.se/
Postat av: Linda

så sant att man ska äta en varierad kost. bra skrivet!

2009-05-02 @ 20:15:23
URL: http://linda120.blogg.se/
Postat av: Junibarn

Mycket smart! precis vad många av oss behöver. Ett nyttigt sätt att leva som faktiskt Funkar.

2009-05-02 @ 20:55:11
URL: http://interumsren.blogg.se/
Postat av: Johanna

Bra skrivet :)

2009-05-02 @ 21:07:08
URL: http://johannaabj.blogg.se/
Postat av: Lachie

Jätteledsen att jag inte hinner läsa allt, väldigt intressant! Själv tycker jag att man ska skita iallt sånt här. äta rätt å lalala. Visst man behöver inte trycka i sig onyttigheter men vafan. Man ska leva så man känner sig nöjd. Allt detta jävla snack tar upp för mkt tid av människors liv. Ha de kung!

2009-05-02 @ 21:21:39
URL: http://lachie.blogg.se/
Postat av: Amanda

Vilket bra inlägg!



Jag är lite nyfiken på vad och vart du pluggar till dietist. Jag är också intresserad att läsa något som har med kost att göra. Gärna med träning som någon slags inriktning. Du kan svara bland kommentarerna här eller varför inte skriva ett inlägg om dig och din utbildning :-) Hittade nyss hit och tycker det verkar vara en jättebra blogg som föll mig i smaken :-)



Ha det bra.

2009-05-02 @ 22:07:46
Postat av: Marias Kakburk

Tack snälla:)!

2009-05-02 @ 22:57:24
URL: http://www.hemmetsjournal.se/mariaskakburk
Postat av: Jessica

Håller helt med dig och det viktigaste av allt är att vi behåller vårt sunda förnuft.



Ha en bra dag!

2009-05-03 @ 08:39:14
URL: http://www.hallonblabar.blogspot.com
Postat av: Angie - Faluns största blogg

Det var riktigt bra skrivet! Jag har till ful vana att få dåligt samvete när jag ätit något onyttigt men det håller på att försvinna som tur är. Tycker det är jobbigt att varje gång jag äter något som innehåller kanske lite för mycket kalorier måste jag träna för att göra mig av med överskottet. Har du några bra förslag på vad jag kan äta till frukost?

2009-05-03 @ 08:40:27
URL: http://angie1986.blogg.se/
Postat av: Jens

Jag tycker också att det är balansen som räknas, inte enskilda livsmedel. Som man ofta läser tycker jag att en varierad kost troligen är en bra kost! Jättebra att du skrev att man inte behöver ha dåligt samvete för att man käkar en bulle nån gång. Finns knappt några direkta förbud mot något om man äter varierat.

2009-05-03 @ 12:35:37
Postat av: Amelie

Åh, tack för din kommentar! :)

2009-05-03 @ 13:23:24
URL: http://ameliekarinmaria.blogg.se/
Postat av: Mangokid

Jag poängterar att läsa den hemlige kocken gällande MATFUSKET i dagens varor..köp äkta från börja, E-Tillsatser är inte nyttigt i längden..kan det var upphov till ökad risk för Cancer???



Tallriksmodellen har ju livsmedelsverket själva börja ifrågasätta i o med att folk blir fetare och att diabetes ökat kraftigt, senaste 20 åren..



minska snabba kolhydraterna och ät mer protein ist,,

samt rör på dej, träna betydligt mycket mer så minska du en massa problem senare i livet.



2009-05-03 @ 15:08:13
URL: http://mangokid.blogg.se/
Postat av: Pialotta

Intressant det du skriver, visst måste man äta av allt på kostcirklen .. tror i lagom mängd det är det absolut nyttigaste för oss. Sedan kan visst särskilda livsmedel förknippas med bättre hälsa. jag hörde om Pro Vivan som lär vara så bra för oss med kassa magar.. Jag har druckit ett glas var morgon i flera år nu. I programmet som var en dietist som pratade, sa hon "Om folk visste så mycket socker det är i Pro Viva, men visst är det mycket bra att dricka för den innehåller så mycket annat gott för magen".. Nu har jag i alla fall slutat dricka Pro Viva regelbundet;-)

Ha de gott/Pialotta

2009-05-03 @ 16:13:23
URL: http://kakomaten.blogg.se/
Postat av: Nilla

Lästips till dig: http://johannaskost.blogspot.com/

2009-05-03 @ 16:14:44
URL: http://tankebubblor.blogg.se/
Postat av: Carro

Väldigt bra skrivit! Jag håller verkligen med dig!

2009-05-03 @ 17:20:12
URL: http://citrus.devote.se
Postat av: åsa - hello sugar!

mycket bra skrivet! håller med 100%, man måste ha balans i kosten och äta varierat!

2009-05-03 @ 17:31:10
URL: http://hellosugar.se
Postat av: lohas

du har så rätt så! jag tycker också att det hela är helt fokuserat på det lilla och inte på helheten. Känns som om man verkligen måste välja på svart och vitt, antingen är jag super nyttigt (vilket i princip blir diet) eller så skiter man i allt. för det känns så hopplöst med att vara nyttigt. Fokusen borde ligga på vad man ska äta varje dag och hur mycket vi ska röra på oss varje dag, istället på vad vi inte ska äta!



2009-05-03 @ 17:43:50
URL: http://lohas.blogg.se/
Postat av: Ann

Helt rätt! Jag håller verkligen med dig. Jag blir så trött på allt snack om vad man ska äta och inte. Det som är värst är att det ändras hela tiden så ena dagen är det bra att äta något, nästa är det livsfarligt.



Hur är det att läsa till dietist? Jag har själv funderat lite på det men har nu blivit mer inne på psykolog. Det vore dock intressant att höra lite om hur du tycker det är att läsa till dietist. :)

2009-05-03 @ 18:33:10
URL: http://nna.blogg.se/
Postat av: IronGirl

Jag ska rösta den 7 juni, ska du?

2009-05-03 @ 19:25:03
URL: http://www.irongirl.se
Postat av: Emelie

Jag såg med det avsnittet...tycker det står så mycket i media om vad man ska äta och inte, svårt att hålla koll på allt. Det senaste jag läste var att man blir tjock av frukt???!!

2009-05-03 @ 19:42:38
URL: http://emelicarolin.blogg.se/
Postat av: Dee

rikitgt bra skrivet!

Håller med dig om att medierna verkligen bara ser svart eller vitt när det gäller livsmedel! Man kan ju inte bara äta en utav de där sakerna de tycker är bra, det beror ju på hur man varierar och har till.

2009-05-03 @ 20:32:24
URL: http://liketolive.blogg.se/
Postat av: Vera

Tänkte på de du skrev om frukt och de som stod i DN idag om att frukt skulle va "onyttigt". Hursomhelst så tror jag verkligen att frukt inte gör oss någon skada alls...

2009-05-03 @ 20:34:54
URL: http://vererla.blogg.se/
Postat av: Viks

Åh så bra skrivet. Precis så som jag alltid tänker men inte kan få ut med ord. en ros till dig!

2009-05-03 @ 21:15:06
URL: http://sweetkaylee.blogg.se/
Postat av: Camilla

Väldigt bra och intressant inlägg. Jag läser ofta din blogg och tar till mig allt du skriver. Jag har själv gått hos en dietist tidigare men det gav mig tyvärr inte mycket hjälp (trots att jag betalade 750 kr gången).



Jag börjar fundera på att själv plugga till dietist eftersom jag intresserar mig allt mer för kost och hälsa. :)

2009-05-03 @ 21:20:50
URL: http://camtaylor.blogg.se/
Postat av: Anonym

Bra skrivet :)

2009-05-03 @ 21:52:39
URL: http://jennamari.blogg.se/
Postat av: Sanna

Som du säger, balans är viktigast! Trevlig blogg!

2009-05-03 @ 22:14:08
URL: http://szaanna.blogg.se/
Postat av: Nettan

Vilket bra inlägg. Precis min policy. Balansen i det man äter är A och O.



Ha en skön kväll:-)

2009-05-03 @ 22:26:47
URL: http://rosadrakar.blogspot.com
Postat av: mirran

Jättebra skrivet - både till innehåll och språk!!

2009-05-04 @ 08:00:41
Postat av: Mickan

Mycket bra inlägg! Jag tycker att folk överlag borde fokusera mer på vilken mat som får dem att må bra istället för vilken mat som är "fel".

2009-05-22 @ 19:16:11
URL: http://miickan.blogg.se/
Postat av: Anna

är kostcirkeln fortfarande aktuell, att man ska ha så pass mkt kolhydrater i måltiderna? tänker på detta med GI och sånt som pratas mycket om...

2009-05-23 @ 01:46:48
URL: http://annaflickan.blogg.se/
Postat av: Anna

tomat kanske skyddar mot något men det kan också vara dåligt för något... jag hörde tex att tomat inte är bra om man har ledproblem, då ska man undvika tomat hörde jag?

2009-05-23 @ 01:47:34
URL: http://annaflickan.blogg.se/
Postat av: Anonym

Har lite svårt att tro på allt livsmedelsverket säger med tanke på tidigare misstag i historien och knep för att rädda svenska mjölkbönder eller spannmålsbönder. Ett exempel är just bröd till varje måltid.

Annars håller jag med dig, en varierad kost är bra, och framför allt en som passar till just den individen.

2009-05-24 @ 03:12:02
Postat av: j

frukt innehåller socker, och det vill säga att det gör oss tjocka ;)

2009-05-24 @ 20:27:34
Postat av: hannaaa

bröd innehåller kolhydrater och man ska äta mycket fett, eller iallafall om man vill förbränna

2009-05-24 @ 20:30:03
Postat av: Helena

Bra skrivet! Fredrik Paulún är en annan som förespråkar balans och att inte fastna i någon fanatism när det gäller kosten, vilket jag tycker är hur bra och sunt som helst! Så lätt att man hamnar i någon typ av ätstörning om man tänker alldeles för mycket på detta, och eftersom media fullkomligt exploderar av alla skumma dieter så är jag glad att det iallafall finns några som fortfarande har ett friskt tänk. Tack för det!

2009-05-27 @ 16:09:29
URL: http://h-examino.blogspot.com
Postat av: Sarah

Mycket intressanta tankar där! Detta borde alla läsa!

2009-06-05 @ 22:48:49
URL: http://sarahbronsman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback