Lussebullar
Ingredienser för ca 50 st (ganska små) lussebullar
1 gram (2 paket) saffran
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
0,5-1 tsk salt
1,5 dl socker eller vit sirap
1 ägg
Ca 15-16 dl vetemjöl
Till pensling och garnering
1-2 uppvispade ägg
Russin
Gör så här
Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker/sirap, saffran och ägg. Blanda i mjölet. Blanda ihop till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Forma till bullar i valfri form (eller gör längder eller kransar). Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt de återigen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
Tryck ner russinen i bullarna och pensla de med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen, på 225-250 grader i ca 5-10 minuter.
Förra julen bakade jag de här lussebullarna med vaniljkesella!
Kommentarer
Postat av: Caroline
ser ut att vara goda kusar :-)
Postat av: Filibabba
Carro - Ja, kusarna blev kusligt goda! ;)
Postat av: Mikaela Urbom
Åh va gott :D
Trackback